Skrivet av: Tord Sand | juli 3, 2014

5 saker vi ångrar…

Bronnie Ware, som arbetat i många år med att ta hand om döende patienter, berättar:

Under många år arbetade jag med palliativ vård. Mina patienter var människor som gått hem för att dö. Några otroligt speciella tider delades. Jag var med dem under de sista tre till tolv veckorna av deras liv.

Människor växer en hel del när de konfronteras med sin egen dödlighet. Jag lärde mig att aldrig underskatta någons förmåga att växa. Vissa förändringar var fenomenala. Varje människa upplevde en mängd olika känslor, som väntat; förnekelse, rädsla, ilska, ånger, mer förnekelse och slutligen acceptans. Alla patienter fann dock sin frid innan de dog, varendaste en.

När de fick frågan om de ångrade något, eller om det fanns något de önskat göra
annorlunda, dök samma teman upp om och om igen. Det här är de fem vanligaste:

angest1

1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv sant mot mig själv, inte livet som andra förväntade av mig.

Detta var det vanligaste folk ångrade. När människor inser att deras liv nästan är över och blickar tillbaka så är det lätt att se hur många drömmar som har gått ouppfyllda. De flesta hade inte ens uppfyllt hälften av sina drömmar och var tvungna att dö med vetskapen att det berodde på val dom själva hade gjort, eller inte gjort.

Det är mycket viktigt att försöka uppfylla åtminstone några av sina drömmar på vägen. Från det ögonblick du förlorar hälsan så är det för sent. Hälsa ger en frihet som väldigt få uppskattar innan de förlorar den.

angest2

2. Jag önskar att jag inte jobbade så hårt.

Detta kom från alla manliga patienter som jag tog hand om. De gick miste om sina barns ungdom och sin partners sällskap. Kvinnor beklagade sig också över det här, men eftersom de flesta var från en äldre generation så hade många av de kvinnliga patienterna inte varit familjeförsörjare. Alla de män jag vårdade ångrade djupt att de spenderat en så stor del av sitt liv i jobbets ekorrhjul..

Genom att förenkla din livsstil och göra medvetna val på vägen så är det möjligt att klara sig på en lägre inkomst än du tror. Genom att skapa mer utrymme i ditt liv så blir du gladare och mer öppen för nya möjligheter, sådana som är bättre anpassade till din nya livsstil.

angest3

3. Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor.

Många begravde sina känslor för att hålla sams med andra. Resultatet blev en medioker existens, där de aldrig blev den som de verkligen var kapabel till att bli. Många utvecklade sjukdomar relaterat till sin bitterhet.

Vi kan inte styra andras reaktioner. Men även om människor inledningsvis kan reagera när du ändrar hur du är genom att tala ärligt, så höjs i slutändan relationen till en helt ny och hälsosammare nivå. Antingen det eller så släpper det den ohälsosamma relationen från ditt liv. Oavsett vilket så vinner du.

angest4

4. Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

Ofta skulle de inte riktigt inse alla fördelar med gamla vänner föränn de nådde sina sista veckor i livet och då var det inte alltid möjligt att leta upp dem. Många hade blivit så fast i sina egna liv att de hade låtit gyllene vänskap rinna ut i sanden genom åren. Det fanns mycket djup ånger över att inte ge vänskap den tid och ansträngning som det förtjänade. Alla saknar sina vänner när de är döende.

Det är vanligt för vem som helst med en hektisk livsstil att låta vänskap glida isär. Men när du står inför döden så blir praktiska detaljer obetydliga. Folk vill få ordning på sin ekonomi om möjligt, men det är inte pengar eller status som betyder mest för dem. De vill ordna upp saker för sin familjs skull. Ofta så är de dock för sjuka och trötta för att kunna hantera denna uppgift. I slutändan handlade allt om kärlek och relationer. Det är allt som återstår de sista veckorna, kärlek och relationer.

angest5

5. Jag önskar att jag hade låtit mig själv vara lyckligare.

Detta är en förvånansvärt vanlig kommentar. Många inser inte förrän i slutet att lycka är ett val. De fastnade i gamla mönster och vanor. Denna insikt svämmade in i deras känslor och deras fysiska liv. Rädsla för förändring gjorde att de låtsades för andra, och för sig själv, att de var nöjda, trots att de i själva verket djupt inom sig längtade efter att få skratta ordentligt och ha lekfullhet i sitt liv igen.

När du ligger på din dödsbädd så är andras tankar och åsikter om dig långt borta. Så underbart att kunna släppa taget och le igen, långt innan du dör.

Livet är ett val. Det är DITT liv. Välj medvetet, välj vist, välj ärligt. Välj lycka.

Dela det här med dina vänner nedanför så dom inte begår samma misstag, och för allt i världen, håll kontakten med dina vänner!

Ursprungligen publicerat på Inspiration and Chai. Bronnie Ware är en författare från Australien som spenderade många år med att ta hand om döende människor i deras hem. Hon har släppt en bok med titeln ”De fem saker människor ångrar mest på dödsbädden – ett liv förändrad av de kära avresande” där hon delar med sig av ännu mer visdom från döende personer och hur Bronnies egna liv förändrades genom detta lärande. Boken finns tillgänglig över hela världen och är översatt till 27 språk. http://www.bronnieware.com

Översatt och publicerat med tillstånd.

Annonser

Responses

  1. Jag känner att lyckan inte är ett val. Du kan vara lycklig, vilket är en känsla som jag inte kunde välja, eller jag vet inte en enda situation där jag valt lycka. Du kan också förekomma i lyckan istället för olyckan, och då tycker jag om att tänka att lycka verkar vara lika oundvikligt som olyckan.

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: