Skrivet av: Tord Sand | december 28, 2016

Tankar om högkänslighet

Råd till dig som anställer högkänsliga personer

Högkänsliga personer är vanligtvis mycket samvetsgranna, lojala, observanta när det gäller kvalitet, intuitiva visionärer, ofta begåvade, har bra detaljsinne, tänker på klienters eller kunders behov och har ett gott inflytande på arbetsplatsens sociala klimat. Kort sagt så är de ideala att anställa. Alla organisationer behöver ha några sådana.

Högkänsliga personer tar in stimuli mycket starkt. Det betyder att de är medvetna om subtila saker men också att de lätt blir överstimulerade. Därför arbetar de bättre om de utsätts för färre yttre stimuli. De behöver lugn och ro.

Högkänsliga personer presterar inte lika bra när de är under observation i syfte att bli utvärderade. Hitta andra sätt att ta reda på hur det går för dem.

Högkänsliga personer umgås mindre på raster och efter jobbet eftersom de behöver den tiden för att gå igenom sina upplevelser. Detta kan göra att de försvinner lite, också i organisationens nätverk. Du behöver ha med detta i beräkningen vid utvärderingar av deras prestationer.

Högkänsliga personer tycker ofta ila om att marknadsföra sig själva, och hoppas i stället bli uppmärksammade för sitt goda och flitiga arbete. Låt inte detta bli en orsak till att ni förbiser en värdefull anställd.

Högkänsliga personer kan vara de som först besväras av en ohälsosam situation på arbetsplatsen, vilket gör att de kan uppfattas som lite besvärliga. Men eftersom andra med tiden också kommer att påverkas, kan deras känslighet hjälpa dig att undvika senare problem.

(Inspiration och citat ur boken; Den högkänsliga människan – konsten att må bra i en överväldigande värld. Författare; Elaine N. Aron).

tord-mobilbilder-048

kraften-och-hsp-bok

Annonser

Responses

 1. Så bra alltså!!! ❤

  Gilla

  • Tack snälla!
   Kände att det var en bra påminnelse för min egen del, det förklarar en hel del om varför jag fungerar som jag gör på jobbet.
   Detta SÅG jag aldrig då jag i så många år varit i ledande ställning, eller då jag arbetade med stor handlingsfrihet i olika yrkesroller.
   Men som anställd på gräsrotsnivå så känner jag av det betydligt mer, så därav att jag skrev om detta så fler kunde känna igen sig och kunna förstå sig själva.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: